sadgan sadgan .

sadgan

چه كساني از پرداخت حق بيمه معاف هستند؟

بر‌اساس مصوبه رسمي وزارت كار، رفاه و تعاون اجتماعي، هر كارفرمايي تحت عنوان شركت يا كارگاه موظف است تا تمامي پرسنل را بيمه كرده و بخشي از اين حق بيمه را بپردازد. سرپيچي از اين قانون همراه با پرداخت جريمه به سازمان تامين‌ اجتماعي خواهد بود و اين پرداختي هم حتماً بايد در موعد مقرر و توسط تيم حسابداري و مالي هر سازمان انجام شود.

البته براي پرداخت اين حق بيمه معافيت‌هايي هم وجود دارد، كه در ادامه همراه با معرفي نرم‌افزار كاربردي محاسبه حق بيمه به اينكه چه كساني از پرداخت حق بيمه معاف هستند نيز خواهيم پرداخت.

حق بيمه تامين‌ اجتماعي چيست؟
حق بيمه تامين اجتماعي مبلغي است كه مشتركاً توسط كارفرما و كارمند پرداخت مي‌شود و نشان‌دهنده سوابق كاري پرسنل بر‌اساس سابقه بيمه‌شان است. بر‌اساس ارسال ليست بيمه شما دقيقاً متوجه مي‌شويد كه شخص چه مدت سابقه كار داشته، در چه سمت‌ها و سازمان‌هايي مشغول به كار بوده است.

هر فرد بيمه شده ملزم به پرداخت حق بيمه است كه اين حق بيمه شامل ۳۰% از حقوقش شده و به شكل زير پرداخت مي‌شود:

۷% توسط كارمند
 ۳% توسط دولت
 ۲۱% توسط كارفرما
 

بر‌اساس قانون هر شركت، سازمان، كارگاه و كسب‌وكاري بايد نيروهاي جديدش را حداقل تا ۱۵ روز بعد از شروع به كار بيمه كند؛ يعني نيروي تازه استخدام‎شده فرم مربوطه را تكميل كرده و به‌عنوان كارمند آن شركت به سازمان تامين اجتماعي معرفي شود.

همان‌طور كه اشاره كرديم، اگر كارفرما تحت هر شرايطي از معرفي پرسنل جديد يا حتي قديمي به سازمان تامين اجتماعي اجتناب كند، مشمول تذكر و پرداخت جريمه خواهد بود. در همين راستا سازمان تامين اجتماعي هم براي اطمينان از بيمه شدن تمامي پرسنل در شركت‌هاي مختلف، حسابرس‌هاي تامين اجتماعي را براي بازرسي به حق و حقوق نيروهاي كار اعزام مي‌كند.

 

آموزش تهيه و ارسال ليست بيمه تامين اجتماعي
ارسال ليست بيمه بر‌عهده بخش مالي و حسابداري است كه براي سهولت در محاسبات و دقت در پرداختي‌ها مي‌توان از نرم افزار حقوق و دستمزد استفاده كرد.

در اين نرم‌افزار تمامي اطلاعات مهم پرسنل شركت درج شده و براي آن‌ها يك قرارداد كار شامل حقوق و دستمزد پرداختي، مزايا و اضافه‌كاري، كسورات همراه تعهدات كارفرما تعريف مي‎شود تا محاسبه پرداختي بيمه راحت‌تر، دقيق‌تر و سريع‌تر باشد. با استفاده از اين نرم‌افزار صدگان مي‌توانيد گزارش ماهانه حقوق، ليست بيمه، ليست پرداختي؛ مانند فيش حقوق و... را با دقت بالايي برآورد كرده و مستندسازي كنيد.

براي ارسال اين ليست بيمه نياز به كد كارگاهي داريد كه هر سازماني در شروع به كارش اين كد را از سازمان تامين اجتماعي دريافت كرده و بر‌اساس آن پرسنلش را به سازمان معرفي كند. با دريافت اين كد كارگاهي، نام كاربري و رمز عبور اختصاصي براي ارسال ليست بيمه در اختيار شركت قرار مي‌گيرد، تا بخش مالي در موعد مقرر ليست بيمه را براي تامين اجتماعي ارسال كنند.

براي ارسال ليست بيمه وارد لينك https://eservices.tamin.ir شده و سپس نام كاربري و رمز عبور اختصاصي كارگاهي‌تان را وارد كنيد. در قسمت كارفرما، فايل بيمه را بارگذاري كرده و گزينه ارسال به شعبه را بزنيد تا كد رهگيري برايتان فرستاده شود و در قسمت پيگيري ليست بتوانيد وضعيت ارسالي را چك كنيد.  براي اولين ارسال ليست بيمه هم بايد حتماً تمام اطلاعات شركتي و نيروهاي مجموعه، مشخصات كارگاه و اطلاعات كاركنان را وارد كنيد.

مهلت بارگذاري ليست بيمه
تمامي سازمان‌ها و شركت‌ها حداقل تا ۱۵ روز از زمان استخدام نيرو، اجازه قانوني براي معرفي كارمند جديد را به سازمان تامين اجتماعي دارند. براي ارسال ليست بيمه هر ماه هم فقط تا آخرين روز ماه بعد فرصت داريد، يعني اگر مي‌خواهيد بيمه مهر را رد كنيد مهلت قانوني شما تا 30 آبان است و هرگونه تاخير بعد از اين تاريخ مشمول تذكر و جريمه خواهد بود.

 استفاده از نرم افزار حسابداري صدگان به‌عنوان نرم‌افزارهاي يكپارچه مالي و حسابداري ويژه شركت‌ها در اين محاسبه دقيق و ارسال به موقع ليست توسط بسياري از شركت‌ها و ارگان‌هاي بزرگ و مطرح كشور پيشنهاد شده است.

 

ليست موارد معاف از پرداخت حق بيمه
همان‌طوري كه تمامي كارمندان و پرسنل يك شركت موظف به پرداخت حق بيمه از روي حقوقشان هستند و هر كارفرمايي بايد بر‌اساس قانون نيروهايش را بيمه كند، گروهي هم از پرداخت اين حق بيمه معاف هستند؛ مثلاً جانبازان جنگ تحميلي از پرداخت 7% حق بيمه معاف هستند و تمام پرداختي‌شان بر‌عهده كارفرما و دولت است.

ديگر معافيت‌هاي پرداخت حق بيمه بر‌اساس مصوبه رسمي و دستور سازمان تامين اجتماعي شامل موارد زير مي‌شود:

حق شير
بازخريد‌ در ايام مرخصي
پرداختي‌هاي سفر و حق ماموريت
پاداش‌هاي نهضت سوادآموزي
حق التضمين
مزاياي پايان كار
خسارات اخراج از كار
هزينه‌هاي مربوط به خانواده و عائله‌مندي
مابه‌التفاوت كمك‌ هزينه مسكن و خوار و بار در شرايط بيماري
پاداش‌هاي افزايش توليد، در صورتي كه بيشتر از حقوق ۲ ماه در سال پرداخت نشود


كلام آخر
نرم‌افزارهاي مالي و حسابداري صدگان همراه با پشتيباني تخصصي و ارائه گزارش‌هاي كامل و متنوع، بهترين پيشنهاد براي شركت‌ها و سازمان‌هايي است كه علاوه‌بر محاسبه پرداختي حق بيمه مي‌خواهند ديگر امور سازمانشان نيز به درستي اجرا شود. نرم افزار صدگان امكانات مناسبي براي كسب‌وكارهاي شركتي دارد. ماژول‌هاي متنوع مانند فروش، انبار، انبار، خزانه و ... همگي به شكل يكپارچه براي كاربران تجربه‌اي متفاوت از مديريت امور مالي را رقم زده‌اند.

 

منبع

تكراتو


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۴:۲۱:۴۰ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند؟         

سامانه موديان مالياتي يك سامانه آنلاين و الكترونيكي مي‌باشد كه توسط سازمان امور مالياتي كشور ايجاد شده است. هدف از ايجاد اين سامانه، تسهيل و تسريع در ارتباط بين موديان مالياتي و سازمان مالياتي و ارائه خدمات بهينه به موديان است.

در اين سامانه، به هر مودي مالياتي يك كارپوشه اختصاصي داده مي‌شود كه از طريق آن مي‌تواند صورتحساب‌هاي مالياتي خود را به صورت الكترونيكي ارسال كند و از وضعيت مالياتي خود مطلع شود. همچنين مي‌تواند از امكانات و خدمات مختلفي كه سازمان مالياتي در اين سامانه فراهم كرده است، استفاده كند. در اين مطلب به بررسي افرادي كه بايد در سامانه موديان ثبت‌نام كنند خواهيم پرداخت.

مزاياي سامانه موديان مالياتي
سامانه موديان مالياتي داراي مزاياي زيادي است. برخي از اين مزايا عبارت‌اند از:

·         افزايش شفافيت و دقت در اطلاعات مالياتي و كاهش احتمال خطا و تقلب

·         كاهش هزينه‌ها و زمان مورد‌نياز براي ارسال صورتحساب‌ها و دريافت اسناد مالياتي

·         امكان دسترسي به صورتحساب‌ها و اسناد مالياتي در هر زمان و مكان

·         امكان ارتباط مستقيم و سريع با سازمان مالياتي و پاسخگويي به سوالات و مشكلات موديان

·         امكان استفاده از خدمات الكترونيكي متنوع همچون پرداخت ماليات، دريافت اطلاعيه‌ها، اعلام تغييرات، ارسال انتقادات و پيشنهادات و...

چه افرادي بايد در سامانه موديان مالياتي ثبت‌نام نمايند؟
به طور كلي، همه موديان مالياتي كه مشمول قانون ماليات‌ تكليفي، مستقيم و قانون ماليات بر ارزش افزوده هستند، بايد در سامانه موديان مالياتي ثبت‌نام كنند. اين موضوع شامل افراد حقيقي و حقوقي كه فعاليت اقتصادي دارند و درآمد مشمول ماليات توليد مي‌كنند، خواهد شد. برخي از اين افراد عبارت‌اند از:

صاحبان كسب و كارهاي تجاري، صنعتي، خدماتي، كشاورزي و...
صاحبان مشاغلي همچون پزشكان، وكلا، مهندسين، معلمان و...
صاحبان املاك همچون آپارتمان، مغازه، زمين و...
صاحبان سرمايه‌‌گذاري همچون سهام، اوراق بهادار، ارز، طلا و...
صاحبان درآمد از منابع ديگر همچون حق مديريت پيمان، حق اجاره، حق پيش فروش و...
 

وظايف افرادي كه در سامانه موديان ثبت نام مي‌كنند چيست؟
وظايف افرادي كه در سامانه موديان مالياتي ثبت‌ام مي‌كنند عبارت‌اند از:

تهيه و نصب پايانه فروشگاهي براي صدور صورت حساب الكترونيكي براي كالاها و خدماتي كه به فروش مي‌رسانند يا ارائه مي‌كنند.
صدور صورتحساب الكترونيكي براي هر معامله و ارائه آن به خريدار يا دريافت كننده خدمت
ارسال اطلاعات صورتحساب الكترونيكي به سامانه موديان مالياتي از طريق پايانه فروشگاهي يا نرم‌افزار حسابداري
نگهداري و ذخيره صورتحساب الكترونيكي به مدت حداقل ۵ سال و ارائه آن به سازمان مالياتي در صورت درخواست
پرداخت ماليات بر ارزش افزوده و ماليات‌هاي مستقيم مربوط به فعاليت خود بر‌اساس صورتحساب الكترونيكي
مهلت ثبت نام در سامانه موديان مالياتي سال 1402
مهلت ثبت‌نام در سامانه موديان مالياتي براي سال مالياتي 1402 به شرح زير است:

براي اشخاص حقيقي كه صاحب شغل هستند، مهلت ثبت‌نام تا پايان تير ماه 1402 تمديد شده است.
براي اشخاص حقوقي كه سال مالياتي آن‌ها با سال شمسي هماهنگ مي‌باشد، مهلت ثبت‌نام تا پايان تير ماه 1402 است.
براي اشخاص حقوقي كه سال مالياتي آن‌ها با سال شمسي هماهنگ نيست، مهلت ثبت‌نام حداكثر 4 ماه پس از پايان سال مالياتي آن‌ها است.
مدارك مورد‌نياز براي ثبت نام در سامانه موديان مالياتي
براي ثبت‌نام در سامانه موديان مالياتي، بايد مدارك زير را داشته باشيد:

كد ملي و شناسنامه
شماره شناسه ملي
شماره شناسه مالياتي
شماره تلفن ثابت و همراه
آدرس پست الكترونيكي
آدرس محل فعاليت
نوع فعاليت و كد اقتصادي
مشخصات حساب بانكي
مشخصات پايانه فروشگاهي (در صورت وجود)
نحوه ثبت نام در سامانه موديان مالياتي
براي ثبت‌نام سامانه موديان مالياتي، بايد مراحل زير را طي كنيد:

ابتدا به آدرس tp.tax.gov.ir مراجعه و روي گزينه ثبت‌نام كليك كنيد.
سپس فرم ثبت‌نام را با وارد كردن اطلاعات خواسته شده پر و روي گزينه ثبت اطلاعات كليك كنيد.
در اين مرحله، يك كد تاييد به شماره همراه شما ارسال مي‌شود كه بايد آن را وارد و روي گزينه تاييد كليك كنيد.
در مرحله بعد، يك رمز عبور براي ورود به سامانه موديان مالياتي براي شما ايجاد مي‌شود كه بايد آن را به خاطر بسپاريد و روي گزينه تاييد كليك كنيد.
در مرحله آخر، شما به صفحه اصلي سامانه موديان مالياتي هدايت مي‌شويد كه مي‌توانيد از خدمات مختلف آن استفاده كنيد.
 

نحوه ارسال صورت حساب الكترونيكي به سازمان امور‌ مالياتي
براي ارسال صورتحساب الكترونيكي به سازمان امور مالياتي، شما بايد پس از ثبت‌نام در سامانه موديان مالياتي، كليد خصوصي و شماره يكتاي مالياتي خود را دريافت كنيد. سپس مي‌توانيد از يكي از روش‌هاي زير براي صدور و ارسال صورت حساب الكترونيكي استفاده كنيد:

ارسال مستقيم توسط مودي: در اين روش، شما بايد با استفاده از كليد خصوصي خود، صورتحساب الكترونيكي را امضا و اطلاعات آن را به سامانه موديان ارسال كنيد. براي اين كار، مي‌توانيد از نرم‌افزار حسابداري خود يا از سايت سامانه موديان استفاده كنيد.
ارسال از طريق شركت معتمد: در اين روش، شما بايد اطلاعات صورتحساب الكترونيكي خود را به يكي از شركت‌هاي معتمد مالياتي كه داراي مجوز سازمان مالياتي هستند، ارسال كنيد. اين شركت‌ها با استفاده از كليد خصوصي خود يا شما، صورتحساب الكترونيكي را صادر و به سامانه موديان ارسال مي‌كنند.
جمع بندي
سامانه موديان مالياتي يك سامانه جديد و مفيد مي‌باشد كه براي تسهيل در امور مالياتي موديان ايجاد شده است. با ثبت‌نام در اين سامانه، موديان مي‌توانند از مزاياي زيادي برخوردار شوند و با سازمان مالياتي به راحتي ارتباط برقرار كنند. لذا توصيه مي‌شود كه نسبت به ثبت‌نام در اين سامانه اقدام كرده و از اين فرصت استفاده كنيد.

 

منبع

تجارت‌نيوز


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۴:۱۲:۲۲ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند

سامانه موديان مالياتي سامانه‌اي است كه با هدف جمع‌آوري و يكپارچه‌سازي اطلاعات مربوط به موديان مالياتي راه‌اندازي شده است. در اين قانون، تاريخ‌هاي مشخصي به عنوان فراخوان‌هاي اجرا اعلام شده است كه بر اساس آن گروهي از شركت‌ها مشمول اجراي قانون پايانه‌هاي فروشگاهي و سامانه‌هاي موديان شدند.

سامانه موديان مالياتي، سامانه‌اي است كه سازمان امور مالياتي كشور با هدف جمع‌آوري و يكپارچه‌سازي اطلاعات مربوط به موديان مالياتي راه‌اندازي كرده است. هدف اين سامانه هدف با آدرس tp.tax.gov.ir، افزايش راحتي و سرعت ثبت اطلاعات موديان مالياتي خواهد بود. اين‌كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند، هميشه مورد بحث است. در اين مقاله به اين موضوع مي‌پردازيم كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند.

 

اهداف سامانه موديان كدام‌اند؟
سامانه موديان علاوه‌بر اين‌كه مشخص مي‌كند چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند، با ايجاد فضايي امن سه كار مهم و اصلي را براي موديان مالياتي انجام مي‌دهد:

·         ارسال اطلاعات موردنياز به سازمان امور مالياتي و ديگر سازمان‌هاي ذيربط

·         پرداخت ماليات به روشي ساده و سريع

·         ارائه روش‌هاي پرداختي راحت ماليات و بدهي‌ مالياتي با صرف زمان و هزينه بسيار كمتر

با اين سامانه عدالت‌هاي مالياتي اجرا خواهد شد و از فرارهاي مالياتي هم جلوگيري مي‌شود. علاوه براين، موديان مالياتي هم با زمان و هزينه‌هاي كمتري پرداخت‌هاي خود را انجام مي‌دهند.

چه افرادي بايد در سامانه موديان ثبت ‌نام كنند؟
طبق قانون تمامي كسب‌وكارهاي صنفي و غيرصنفي (اعم از حقيقي و حقوقي) بايد در اين سامانه ثبت خود را انجام دهند. اين افراد شامل موارد زير مي‌شوند:

·         تمامي شركت‌ها شامل سهامي خاص، سهامي عام، مسئوليت محدود و ديگر انواع كسب‌وكارهاي حقوقي

·         فعالان تجاري شامل صاحبان فروشگاه‌هاي آنلاين، كسب‌وكارهاي خانگي

·         تمامي اشخاصي كه از طرق مختلف كسب درآمد دارند، مثل درآمد از وصول اجاره‌هاي مسكوني و تجاري و درآمد حاصلي از فروش كالا يا خدمات مختلف

·         فعالان مناطق ويژه اقتصادي با درآمد بيشتر از سقف معافيتي كه هيات وزيران تعيين كرده است.

بند ج ماده يك قانون پايانه‌هاي فروشگاهي و سامانه موديان مالياتي بيان مي‌كند كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند: "كليه صاحبان مشاغل (صنفي و غيرصنفي) مطابق با قانون ماليات‌هاي مستقيم، مشمول اين قانون هستند. در اين قانون هرگاه از واژه مودي استفاده مي‌شود، منظور اشخاص مشمول است؛ مگر خلاف آن تصريح شده باشد."

 

چه كساني معاف از ثبت نام در سامانه موديان ثبت‌نام هستند؟
تبصره ماده 2 قانون پايانه‌هاي فروشگاهي و نرم ‌افزار سامانه موديان مالياتي تعيين مي‌كند كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند. همزمان اعلام مي‌كند كساني كه كالا و خدمات معاف از ماليات دارند يا با توجه‌به نوع مشاغلي كه دارند نمي‌توانند صورت‌حساب الكترونيكي صادر كنند، اين امكان را دارند تا ثبت نام در اين سامانه را انجام ندهند:

·         تمامي شركت‌هاي سهامي خاص، سهامي عام، مسئوليت محدود و انواع ديگر كسب‌وكارهاي حقوقي،

·         كسب‌وكارهاي حقيقي مثل كارگاه‌هاي فرش دستباف، صنايع دستي، شركت‌هاي تعاوني و اتحاديه‌هاي توليدي كه طبق ماده ۱۴۲ قانون ماليات‌هاي مستقيم معاف از ماليات شناخته شده‌اند.

سامانه موديان مالياتي چه مزيت‌هايي دارد؟
اين سامانه بهترين وسيله براي تعامل ميان دولت و كسب‌وكارها خواهد بود كه سهولت و سرعت اين تعامل را چندين برابر كرده است. از جمله مزاياي اين سامانه عبارتند از:

سرعت بيشتر
اطلاعات مالي و مالياتي به‌صورت آنلاين بارگذاري مي‌شود و بنابراين سازمان امور مالياتي اطلاعات را با سرعت بيشتري دريافت مي‌كند و در نتيجه بررسي‌ها نيز با سرعت بيشتري انجام مي‌شود.

دقت بيشتر
اين سامانه در وهله اول با تعريف اين‌كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند، محدوده دقيق‌تري از مشموليت مالياتي را مشخص مي‌سازد. در مرحله بعد، با توجه به تاييدهاي مختلفي كه در مراحل مختلف اين سامانه تعبيه شده است و بارگذاري اسناد و اطلاعات مهم همگي در فرايندهاي كاري سامانه موديان در نظر گرفته شده‌اند، خطاي انساني به كمترين و دقت به بيشترين ميزان خود خواهد رسيد.

شفافيت بيشتر
با توجه‌به اين‌كه در سامانه موديان مالياتي تمامي اطلاعات و اسناد مربوط به اشخاص حقيقي و حقوقي با دقت بالايي وارد مي‌شوند و سازمان‌هاي دولتي مربوطه مي‌توانند دسترسي تعريف‌شده‌اي به اين اطلاعات داشته باشند. بنابراين شفافيت امور مالي و مالياتي و شفافيت در مورد اين‌كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند، افزايش مي‌يابد.

كمتر شدن هزينه‌ها
هزينه‌هاي ارسال اسناد، مراجعه به دفاتر مالياتي و كاغدبازي‌هاي اداري تا حد بسيار زيادي از بين مي‌رود.

از بين رفتن تقلب
با توجه‌به ثبت‌نام آنلاين و انجام اعتبارسنجي‌هاي مختلف توسط سازمان امور مالياتي و ديگر سازمان‌هاي مربوطه تا ميزان زيادي جلوي تقلب‌هاي مربوط به ارائه اطلاعات مالي و مالياتي گرفته مي‌شود. با تعيين اينكه چه افرادي بايد در سامانه موديان ثبت نام خود را انجام دهند، خيلي از موارد تقلب به خودي خود از بين مي‌رود.

راحتي در پرداخت
پرداخت‌هاي آنلاين در سامانه موديان مالياتي خيلي راحت و با سرعت بالايي قابل انجام هستند. دسترسي هميشگي به اين سامانه باعث مي‌شود كاربران هر زمان و هرجا كه بخواهند كارهاي مالياتي خود را انجام دهند.

تغييرات قابل توجه در قوانين مالياتي
.همزمان با اين راه اندازي سامانه موديان مالياتي تغييرات زير نيز اتفاق افتاد:

·         حضور در محل فعاليت موديان مالياتي ممنوع شده است.

·         ديگر نيازي به ارائه اظهارنامه ماليات بر ارزش افزوده نيست.

·         نيازي به ارائه گزارشات معاملات فصلي نيست.

·         اظهارنامه‌هاي مالياتي بدون هيچ نوع بررسي مورد پذيرش قرار مي‌گيرند.

·         نياز به ارائه دفاتر و اسناد مالي و حسابداري نيست.

·         در صدور صورتحساب‌هاي الكترونيكي نوعي محدوديت در نظر گرفته شده است

نرم افزار مالي و حسابداري بهينه كمك مي‌كنند بفهميم چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند. در عين حال تمامي فرايندهايي كه اين اشخاص بايد با سازمان امور مالياتي و ديگر سازمان‌هاي دولتي مربوطه داشته باشند را تسهيل و تسريع مي‌كنند. اشخاص حقيقي و حقوقي مي‌توانند از طريق نرم افزار صدگان، براي ارسال اطلاعات خود به سازمان امور مالياتي اقدامات لازم را انجام دهند.

 

 

جمع‌بندي
اكنون اين سوال مطرح است كه چه كساني بايد در سامانه موديان ثبت نام كنند؟ براي صرفه‌جويي در زمان و هزينه بايد به سراغ سامانه موديان برويد. پس تمامي اشخاص مشمول ماليات بهتر است از نرم‌افزارها و سامانه‌هايي بهره بگيرند كه با سامانه موديان بتواند يكپارچگي‌هاي لازم را فراهم كند. كارهايي مثل ارسال خودكار فاكتورهاي فروش، ‌ثبت صورت‌حساب‌ها و گزارش‌هاي مالي را به موقع گزارش كنند.

 

منبع

گويا آي تي


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۵۸:۰۴ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده

ماليات بر ارزش افزوده به‌عنوان يكي از مهم‌ترين انواع ماليات در اقتصادهاي جهاني محسوب مي‌شود و در بسياري از كشورها يكي از مهم‌ترين منابع درآمد براي دولت به‌شمار مي‌رود. ماليات بر ارزش افزوده براي تامين درآمدهاي دولت و تعادل بودجه استفاده مي‌شود. با اعمال اين ماليات، ميزان درآمدهاي دولت افزايش مي‌يابد و باعث رونق براي صنعت و توليد محلي خواهد شد. براي تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده بايد گفت كه به ارزش افزوده‌‎اي كه در مراحل مختلف توليد ايجاد مي‌شود و مصرف‌كننده نهايي آن را پرداخت مي‌كند، مي‌پردازد.

 

ماليات چيست؟
ماليات به‌عنوان يك نوع گزينه مرتبط با درآمد، اهميت بسياري در اقتصاد دارد. اين ماليات توسط دولت براي تامين درآمدهاي عمومي جمع‌آوري مي‌شود. در واقع، ماليات مبلغي است كه از اشخاص حقوقي و حقيقي براساس درآمد، سود، فروش، مالكيت و ساير عوامل دريافت مي‌شود.

ماليات‌ها مي‌توانند به‌صورت مستقيم (مانند ماليات درآمد و ماليات بر مالكيت) يا غيرمستقيم (مانند ماليات بر ارزش افزوده) اعمال شوند. درآمدهاي حاصل از ماليات، براي تامين خدمات عمومي مانند بهداشت، آموزش، امنيت و ساير زمينه‌هاي عمومي استفاده مي‌شود. تنوع و تنظيم مناسب سيستم مالياتي براي توازن بين عدالت اجتماعي و تحقق توسعه پايدار اقتصادي بسيار اهميت دارد.

تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده چيست؟
ماليات بر ارزش افزوده (ماليات VAT) يكي از انواع ماليات خواهد بود كه بر اساس ميزان مصرف برخي كالاها و خدمات اخذ مي‌شود. اين ماليات به‌صورت غيرمستقيم بر مصرف‌كننده اعمال مي‌شود. به اين معني كه تا زماني‌كه محصول يا خدماتي به مصرف‌كننده نرسد، ماليات بر ارزش افزوده به‌طور تدريجي در زنجيره توليد و عرضه اعمال خواهد شد.

تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده، به‌صورت درصدي از قيمت نهايي كالا يا خدمات محاسبه مي‌شود و در فاكتور يا قيمت نهايي محصول به‌صورت جداگانه ذكر خواهد شد. مصرف‌كننده نهايي مسئول پرداخت اين ماليات است، اما بازرگانان و توليدكنندگان نيز موظف به جمع‌آوري و پرداخت ماليات بر ارزش افزوده به دولت هستند.

وظيفه پرداخت ماليات تكليفي به سازمان امور مالياتي، بر عهده فرد ديگري غير از فرد پرداخت‌كننده خواهد بود. به‌عنوان مثال، ماليات حقوق يك نوع از ماليات تكليفي است كه از درآمد حقوق كارگر كسر مي‌شود، اما توسط كارفرما به سازمان امور مالياتي پرداخت مي‌شود. در اين صورت، كارفرما مسئول خصوصيات محاسبه، كسر و پرداخت ماليات حقوق به نمايندگي از كارگر خواهد بود.

مثال تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده
يك توليدكننده قطعات الكتريكي فلزات مورد نياز خود را با قيمت ۱۰۰ تومان از يك دلال خريداري مي‌كند. در اين مرحله، فلزات به‌عنوان ماده اوليه فروشنده محسوب مي‌شود. توليدكننده قطعات الكتريكي را با استفاده از اين فلزات توليد مي‌كند. قيمت تمام‌شده قطعات الكتريكي ۲۰۰ تومان است. در اين مرحله، ماليات بر ارزش افزوده بر اساس افزايش ارزش كالا محاسبه مي‌شود.

اگر نرخ ماليات بر ارزش افزوده ۱۰٪ باشد، ماليات بر ارزش افزوده محاسبه‌شده برابر با ۲۰ تومان خواهد بود. در نتيجه، توليدكننده بايد اين مبلغ را به‌عنوان ماليات بر ارزش افزوده به دولت پرداخت كند. توليدكننده قطعات الكتريكي را با قيمت ۳۰۰ تومان به يك فروشنده موبايل مي‌فروشد. اين فروشنده ماليات بر ارزش افزوده را بر اساس ارزش افزوده خود محاسبه مي‌كند.

اگر نرخ ماليات بر ارزش افزوده ۱۰٪ باشد، ماليات بر ارزش افزوده محاسبه‌شده برابر با ۳۰ تومان خواهد بود. فروشنده بايد اين مبلغ را به‌عنوان ماليات بر ارزش افزوده به دولت بپردازد.

 

ماليات بر ارزش افزوده در ايران
در تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده بايد اشاره كرد كه نرخ ماليات بر ارزش افزوده در ايران برابر با ۹ درصد است. اين ماليات بر اساس ارزش افزوده هر مرحله از توليد و توزيع محاسبه مي‌شود. فروشندگان موظف به محاسبه و جمع‌آوري ماليات بر ارزش افزوده هستند و در انتهاي دوره مالي، مبلغ جمع‌آوري‌شده را به سازمان امور مالياتي پرداخت مي‌كنند.

موارد مستثني نيز براي برخي كالاها و خدمات وجود دارد كه معاف از پرداخت ماليات بر ارزش افزوده هستند. ماليات بر ارزش افزوده در ايران به‌عنوان منبع عمده درآمد دولت به‌حساب مي‌آيد و در تامين هزينه‌هاي عمومي و توسعه اقتصادي كشور نقش مهمي دارد.

انواع ماليات بر ارزش افزوده چه هستند؟
انواع ماليات بر ارزش افزوده (VAT) شامل ماليات بر ارزش افزوده معمول، ماليات بر ارزش افزوده ساده‌شده و ماليات بر ارزش افزوده معافيت‌دار هستند. ماليات بر ارزش افزوده ساده‌‌شده، يك نرخ كمتر از نرخ استاندارد را براي برخي كالاها و خدمات تعيين مي‌كند. اين نوع ماليات بر ارزش افزوده معمولا در كالاهاي اساسي مورد مانند خوراك، داروها و كتاب‌ها مورداستفاده قرار مي‌گيرد.

تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده به اين اشاره دارد كه ماليات بر ارزش افزوده معافيت‌دار، برخي كالاها و خدمات را از پرداخت ماليات بر ارزش افزوده معاف مي‌كند. اين شامل كالاهايي مانند خدمات پزشكي، آموزشي و حمل‌ونقل عمومي مي‌شود كه براي رفاه عمومي ضروري هستند. اين معافيت‌ها با هدف كاهش بار مالياتي بر اقشار ضعيف‌تر و تامين نيازهاي اساسي اجتماعي تعيين مي‌شوند.

نحوه محاسبه ماليات ارزش افزوده
در مرحله ابتدايي محاسبه ماليات بر ارزش افزوده، مبلغ آن در اين مرحله بر اساس ارزش افزوده خام محاسبه مي‌شود. ارزش افزوده خام معادل تفاوت بين فروش نهايي كالا يا خدمات و هزينه‌هاي مستقيمي است كه در رابطه با توليد آن‌ها برجاي مي‌ماند. به‌عبارت ديگر، اين مرحله شامل اضافه‌كردن ماليات بر ارزش افزوده به قيمت كالا يا خدمات خواهد بود.

در مراحل بعدي، ماليات بر ارزش افزوده محاسبه‌شده در مرحله يك به ارزش افزوده جديد اضافه مي‌شود. اين ارزش افزوده جديد معادل تفاوت بين فروش نهايي و هزينه‌هاي مربوط به توليد در اين مرحله است. در اينجا، ماليات بر ارزش افزوده به‌عنوان يك قسمت از ارزش افزوده جديد محاسبه مي‌شود.

مطابق با تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده بايد اضافه كنيم كه پس از مراحل فوق، فروشنده موظف است اين مبلغ را به سازمان مالياتي پرداخت كند. بيشتر محاسبات ماليات بر ارزش افزوده (VAT) با استفاده از نرم افزار مالي معمولا به‌صورت خودكار انجام مي‌شود. كاربران اين امكان را دارند تا از طريق نرم افزار صدگان، اطلاعات مالياتي خود را به سازمان امور مالياتي ارسال كنند.

 

جمع‌بندي
تعريف ماليات بر ارزش افزوده به زبان ساده، اهميت بسياري در سيستم مالي هر كشور دارد. اين ماليات به‌عنوان يك منبع درآمد قابل‌اعتماد براي دولت عمل مي‌كند و در تامين هزينه‌هاي عمومي و اجراي خدمات عمومي نقش مهمي دارد. ضمن آنكه باعث تعادل مالي در زنجيره توليد و عرضه مي‌شود و از تقسيم منصفانه بار مالياتي بين فروشندگان و خريداران مراقبت خواهد كرد. در نتيجه، مهمترين منبع تامين مالياتي در بسياري از كشورها محسوب مي‌شود و در اقتصاد جهاني نقش بارزي دارد.

 

 منبع

وانا نيوز

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۵۳:۵۳ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

هزينه راه اندازي كارخانه چقدر است؟

براي احداث و راه‌اندازي يك كارخانه، بايد به چند موضوع اساسي توجه داشت. ابتدا، بررسي سرمايه‌گذاري اوليه ضرورت دارد. هزينه‌هاي انتخاب مكان مناسب نيز از اهميت بالايي برخوردار هستند. برآورد دقيق سرمايه موردنياز درمورد هزينه راه اندازي كارخانه بسيار حياتي است. براي اينكه بتوانيم هزينه را به‌درستي بررسي كنيم، بايد برخي موارد را مدنظر خود قرار دهيم.

 

براي راه‌اندازي يك كارخانه چقدر سرمايه نياز است؟
ميزان سرمايه‌اي كه براي راه‌اندازي يك كارخانه نياز داريد، بستگي به 3 عامل اصلي دارد. اين عوامل به شكل زير هستند:

نوع كسب و كار
انتخاب نوع كسب‌وكار معيار اساسي براي تعيين سرمايه موردنياز است. هر نوع كسب‌وكار به تجهيزات و محيط خاصي نياز دارد. براي مثال، اگر شما به خط توليد خودروهاي الكتريكي علاقه داريد، نياز به تجهيزات پيشرفته و مكان‌هاي بزرگتر خواهيد داشت.

گستردگي كسب و كار
اندازه و گستردگي كسب‌وكار نيز بر سرمايه موردنياز تاثير دارد. يك كارخانه كوچك با چند نيروي كار كمترين سرمايه را مي‌طلبد، در حالي‌كه كارخانه‌اي بزرگ با زيرساخت‌هاي قدرتمند نياز به سرمايه‌گذاري بسيار بيشتري دارد.

هزينه مواد اوليه
تهيه مواداوليه براي توليد كالا يكي از جنبه‌هاي اساسي در حوزه هزينه راه اندازي كارخانه است. هزينه‌هاي مواد اوليه معمولا بستگي به نوع و ميزان مواد موردنياز دارد. اين مواد مي‌توانند معدني، صنعتي يا مورد توليد داخلي باشند.

در نتيجه، براي مشخص‌كردن ميزان سرمايه‌اي كه براي راه‌اندازي كارخانه خود نياز داريد، بايد اين 3 عامل را به دقت بررسي كنيد. برنامه‌ريزي دقيق و مديريت مالي صحيح به شما كمك خواهد كرد تا راه‌اندازي موفقيت‌آميزي داشته باشيد و از ايجاد مشكلات مالي و عملياتي جلوگيري كنيد.

 

علت عدم سرمايه‌گذاري براي خريد كارخانه و توليد چيست؟
تصميمات دولت و حمايت يا عدم حمايت از كارخانه‌ها و صنعت تاثير مستقيمي بر توسعه و رونق بخش توليد دارد. در بسياري از كشورها، اقدامات تشويقي جهت جذب سرمايه در بخش صنعت و توليد و تامين هزينه راه ‌اندازي كارخانه از اهميت ويژه‌اي برخوردار هستند. اين اقدامات مي‌توانند به شكل‌هاي مختلفي اعمال شوند و در زير به برخي از آنها اشاره خواهد شد:

تسهيلات بانكي با سودكم
در اكثر كشورهاي پيشرفته، براي تشويق توليدكنندگان، تسهيلات بانكي با بهره پايين و حتي بدون بهره معمولي استفاده مي‌شود. اين تسهيلات به كسب‌وكارها امكان مي‌دهند تا بدون نياز به جذب سرمايه بزرگتر و با ريسك كمتر، توليد كنند و فعاليت خود را گسترش دهند.

ساده‌سازي مراحل اداري
در بسياري از كشورهاي موفق، مراحل اداري براي اخذ مجوز‌هاي توليد به حداقل رسانده مي‌شوند. اين اقدام به كارخانه‌داران اجازه مي‌دهد كه به سرعت توليد را آغاز كنند، بدون انتظار طولاني براي تاييدهاي اداري به گسترش فعاليت‌هاي خود بپردازند.

 

هزينه راه اندازي كارخانه: مراحل اجرايي
براي راه‌اندازي يك كارخانه موفق، بايد تمام جوانب مرتبط را دقيقا بررسي كنيد و برنامه‌ريزي منظمي داشته باشيد. اين مراحل مهم شامل:

مجوز و نوع توليد
ابتدا بايد مشخص كنيد كه چه نوع مجوز بهره‌برداري نياز داريد و كدام محصولات را توليد خواهيد كرد. تطابق با قوانين و مقررات صنعتي اهميت بسزايي دارد.

مواد اوليه و سرمايه
مطمئن شويد كه دسترسي به مواداوليه موردنياز براي توليد فراهم است و ميزان سرمايه موردنياز براي خريد اين مواد را محاسبه كنيد.

ماشين‌آلات و تجهيزات
نوع ماشين‌آلات و تجهيزات موردنياز براي خط توليد كارخانه را معين كنيد و هزينه راه ‌اندازي كارخانه مربوط به تهيه و نصب ماشين‌آلات را مورد بررسي قرار دهيد.

مكان و ظرفيت
موقعيت احداث كارخانه را برگزينيد و اطمينان حاصل كنيد كه داراي دسترسي مناسب به مواد اوليه و بازار فروش است. ظرفيت توليد كارخانه را مشخص سازيد و مطابق با اين ظرفيت برنامه‌ريزي كنيد.

هزينه‌ها
هزينه‌هاي راه‌اندازي خط توليد را به دقت مورد محاسبه قرار دهيد. اين موارد شامل هزينه‌هاي ماشين‌آلات، ساخت و سازهاي عمراني، نيروي كار، هزينه‌هاي مالياتي و ديگر هزينه‌هاي مرتبط با راه‌اندازي كارخانه مي‌شود.

گانت‌چارت و فازبندي
براي مديريت پروژه به‌منظور احداث كارخانه، يك گانت‌چارت و فازبندي مشخص را تدوين كنيد تا بتوانيد مراحل مختلف پروژه را به ترتيب و به موقع مورد پيگيري قرار دهيد. در اين زمينه مي‌توانيد از نرم افزار حسابداري نيز بهره ببريد.

در نهايت، براي راه‌اندازي موفق و بررسي هزينه راه اندازي كارخانه، بايد تمامي جزئيات را در نظر بگيريد و برنامه‌ريزي دقيقي داشته باشيد تا عملكرد شما موفقيت آميز باشد.

 

بهاي تمام شده محصول چگونه محاسبه مي‌‌شود؟
محاسبه بهاي تمام شده كالا بستگي به ماهيت كسب‌وكار دارد و از فرمول‌هاي مختلفي براي موجودي‌هاي مختلف استفاده مي‌شود. در ادامه، چند فرمول براي محاسبه بهاي تمام‌شده كالاها ارائه مي‌شود:

خريد خالص
   اين فرمول براي محاسبه خريد خالص در طي دوره زماني استفاده مي‌شود:

·         خريد خالص = خريد طي دوره + اضافات خريد - (برگشت از خريد + تخفيفات درصدي خريد + كسورات خريد)

موجودي كالاي پايان دوره
موجودي كالاي پايان دوره نشان‌دهنده تعداد كالاهاي موجود در انبار در پايان دوره زماني است كه بايد در هزينه راه ‌اندازي كارخانه محاسبه شود:

·         موجودي محصولات پايان دوره = تعداد محصولات موجود در انبار × بهاي هر محصول

بهاي تمام‌شده كالاي توليدشده
اين فرمول براي محاسبه بهاي تمام‌شده كالاهايي كه در جريان توليد ساخته شده‌اند، استفاده مي‌شود:

·         بهاي تمام‌شده محصولات توليدشده = بهاي تمام‌شده محصولات در روند توليد - موجودي محصولات در جريان توليد پايان دوره

موجودي كالاي آماده براي فروش
اين روش محاسبه موجودي كالاي آماده براي فروش در پايان دوره زماني است:

·         موجودي محصولات آماده فروش = موجودي محصولات اول دوره + خريد خالص

فرمول بهاي تمام‌شده كالاي فروخته‌شده
اين فرمول جهت محاسبه بهاي تمام‌شده كالاهايي كه در طي دوره زماني به مشتريان فروخته شده‌اند، استفاده مي‌شود.

·         قيمت تمام‌شده محصولات فروخته‌شده = موجودي محصولات آماده فروش - موجودي كالاي پايان دوره

با استفاده از اين فرمول‌ها، شما خواهيد توانست بهاي تمام‌شده كالاهاي خود را براي دوره مورد نظر محاسبه كنيد. اين اطلاعات براي مديريت مالي و تصميم‌گيري‌هاي استراتژيكي در كسب‌وكار شما بسيار مهم خواهد بود.

 

جمع‌بندي
هزينه راه‌ اندازي كارخانه به عوامل مختلفي بستگي دارد، از جمله نوع تجهيزات و ماشين‌آلات، اندازه كارخانه، مواداوليه، نيروي كار و موقعيت مكاني. هزينه‌هاي اجرايي مانند ساخت‌وسازهاي عمراني و مكمل، هزينه‌هاي مالياتي و حقوق كارگران نيز موثر هستند. برنامه‌ريزي دقيق و تجزيه و تحليل هزينه‌ها اساس موفقيت در راه‌اندازي كارخانه است. تصميمات صحيح در اين زمينه در بهبود كارايي و سودآوري نقش دارد.

 

منبع

شما نيوز


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۵۲:۳۷ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

تفاوت بين انبارداري و لجستيك جيست؟

انبارداري و لجستيك دو عنصر بسيار حياتي در مديريت زنجيره تامين هستند و هركدام نقش منحصربه‌فرد و وابسته‌اي در حمل‌ونقل كالاها از توليد به مصرف ايفا مي‌كنند. اگرچه اين دو عنصر با يكديگر مرتبط هستند، اما اهداف متفاوتي دارند. تفاوت بين انبارداري و لجستيك در اين است كه انبارداري به‌طور اساسي با ذخيره‌سازي و كنترل موجودي كالاها و محصولات يك شركت سروكار دارد. از سوي ديگر، لجستيك فعاليت‌هاي گسترده‌تري را در نظر مي‌گيرد كه بر روي حمل‌ونقل، توزيع و جابجايي كلي كالاها تمركز دارد.

 

انبارداري چيست؟
انبارداري يك عنصر مهم در مديريت زنجيره تامين است. فرايند انبارداري شامل  برنامه‌ريزي، كنترل و نظارت كارآمد بر موجودي كالاها، مواد و محصولات يك سازمان مي‌شود. انبارداري نقش بسيار حياتي در برقراركردن توازن بين تامين تقاضاي مشتريان و كاهش هزينه‌هاي مرتبط با انبارداري دارد. در حقيقت مديريت انبارداري يك بخش بسيار موثر براي كسب‌وكارها و صنايع مختلف است، زيرا بسيار بر سود، خدمات مشتريان و كارايي كلي تاثير مي‌گذارد.

 

اصول كليدي انبارداري
در بيان تفاوت بين انبارداري و لجستيك، بايد گفت اصول كليدي انبارداري باعث بهبود عملكرد و كارايي سازمان مي‌شود. بنابراين با رعايت اين اصول مي‌توان هزينه‌ها را كاهش داد، سرويس‌دهي به مشتريان را بهبود بخشيد و مواد را به‌طور بهينه تامين كرد. انبارداري شامل يك سري اصول كليدي است در ادامه آن‌ها را بررسي مي‌كنيم:

مديريت موجودي

مديريت موجودي يكي از اصول اصلي در انبارداري محسوب مي‌شود كه بر اساس تقاضا و تامين موجودي صورت مي‌گيرد. با استفاده از روش‌هايي مانند مديريت زنجيره تامين (Supply Chain Management)، مي‌توان تقاضا را پيش‌بيني نمود و موجودي را بر اساس آن مديريت كرد.

طراحي مناسب انبار

طراحي مناسب انبار از اصول مهمي در انبارداري است. ابعاد، قدرت جابه‌جايي و نوع طراحي انبار بايد بر اساس نيازهاي سازمان و جنس اجناس موجود در انبار تعيين شود. بايد فضاي كافي براي نگهداري موجودي در نظر گرفت.

رديابي دقيق موجودي

از سويي ديگر، در بيان تفاوت بين انبارداري و لجستيك رديابي دقيق موجودي از اصول كليدي در انبارداري است. با استفاده از سيستم‌هاي رديابي موجودي مانند باركدگذاري، مي‌توان موجودي را به‌صورت دقيق و به‌روز رساني كرد و از تاخير در تامين كالا جلوگيري كرد.

استفاده از سيستم‌هاي خودكار

استفاده از سيستم‌هاي خودكار در انبارداري از اصول كليدي است. اين سيستم‌ها خواهند توانست به‌طور خودكار تمامي فرآيندهاي انبارداري را انجام دهند و بهبود كارايي و دقت را به ارمغان بياورند.

برنامه‌ريزي صحيح

برنامه‌ريزي صحيح يكي از اصول كليدي در انبارداري خواهد بود. برنامه‌ريزي صحيح به ما كمك مي‌كند تا موجودي را به‌صورت بهينه كنترل كنيم و مواد را در زمان مناسب و در حجم مورد نياز تامين كنيم.

به‌روزرساني مداوم

 به‌روزرساني مداوم موجودي از اصول كليدي در انبارداري است. به‌روزرساني مداوم از روش‌هايي مانند استفاده از سيستم‌هاي خودكار، باركدگذاري و فناوري اطلاعات براي به روزرساني موجودي بهره مي‌برد. براي اين كار مي‌توانيد از نرم افزار انبارداري استفاده كنيد.

 

 

لجستيك چيست؟
در بيان تفاوت بين انبارداري و لجستيك بايد اشاره كنيم كه لجستيك يكي از عناصر اصلي مديريت زنجيره تامين است كه به برنامه‌ريزي، اجرا و كنترل فرايندهاي حمل‌ونقل، انبارداري و توزيع كالاها از مبدأ تا مقصد مي‌پردازد. هدف اصلي لجستيك، افزايش كارايي و بهبود در زمينه توزيع كالا و خدمات به مشتريان است.

استفاده از لجستيك مزاياي بسياري براي سازمان‌ها و كسب‌وكارها دارد. يكي از مهم‌ترين مزاياي لجستيك، كاهش هزينه‌ها در نظر گرفته مي‌شود. با برنامه‌ريزي دقيق و بهينه فرايندهاي لجستيك، هزينه‌هاي حمل‌ونقل، انبارداري و توزيع كاهش مي‌يابد. اين كاهش هزينه‌ها مي‌تواند سودآوري و رقابت‌پذيري سازمان را افزايش دهد.

مزيت ديگر استفاده از لجستيك، افزايش سطح خدمات به مشتريان خواهد بود. با بهبود فرايندهاي لجستيك، زمان تحويل كالا به مشتريان بهبود مي‌يابد و دقت در تحويل كالا افزايش مي‌يابد. اين امر مي‌تواند باعث افزايش رضايت مشتريان شود و به سازمان كمك كند تا بازاريابي و فروش خود را تقويت سازد.

مديريت موجودي در لجستيك

مطابق با تفاوت بين انبارداري و لجستيك، بايد اشاره كنيم كه لجستيك مزيت‌هايي در زمينه مديريت موجودي دارد. با بهبود فرايندهاي توزيع و انبارداري، موجودي كالاها بهينه‌تر مديريت مي‌شود و احتمال نياز به موجودي اضافي و هدر رفت كالا كاهش مي‌يابد. اين امر در بهبود كارايي عمليات سازمان نقش دارد.

در كل، استفاده از لجستيك به‌صورت جامع و بهينه در زنجيره تامين كمك مي‌كند تا فرايندهاي حمل‌ونقل، انبارداري و توزيع كالا بهبود يابد و هزينه‌ها كاهش يابند. با بهبود خدمات به مشتريان و مديريت بهتر موجودي، سازمان مي‌تواند رضايت مشتريان را افزايش دهد.

 

تفاوت بين انبارداري و لجستيك چيست؟
لجستيك و انبارداري دو عنصر اساسي در زنجيره تامين هستند كه به‌طور مستقل و درعين‌حال با هم در تأمين و توزيع كالاها و خدمات نقش دارند. با اين‌حال، يك سري تفاوت ميان انبارداري و لجستيك وجود دارد. يكي از تفاوت‌هاي بين آنها اين است كه لجستيك به‌عنوان يك فرايند جامع، شامل مديريت جريان كالا، اطلاعات و خدمات از نقطه مبدا تا نقطه مقصد محسوب مي‌شود.

لجستيك به دو بخش اصلي تامين و توزيع تقسيم مي‌شود. تامين لجستيك شامل فرايندهايي است كه براي تأمين مواداوليه و كالاهاي موردنياز توليد ضرورت دارد. در حالي‌كه انبارداري به‌عنوان يك قسمت از لجستيك، شامل برنامه‌ريزي، كنترل و نظارت بر موجودي كالاها در سيستم مي‌شود.

بهينه‌سازي سطح موجودي، جلوگيري از نقصان و كاهش هزينه‌هاي موجودي از تفاوت‌هاي آنها به‌حساب مي‌آيد. برنامه‌ريزي موجودي به‌طور عمده شامل تعيين مقدار موجودي بهينه، زمان سفارش و سياست‌هاي موجودي است.

بنابراين، مهم‌ترين تفاوت بين انبارداري و لجستيك در اين موضوع خواهد بود كه لجستيك شامل فرايندهاي تامين و توزيع كالاها مي‌شود، اما انبارداري تمركز خود را بر برنامه‌ريزي، كنترل و نظارت بر موجودي كالاها مي‌گذارد. هر دو عنصر در تامين و توزيع كالاها و خدمات نقش مهمي ايفا مي‌كنند و همكاري موثر بين آن‌ها دره بهبود كارايي و كاهش هزينه‌ها نقش دارد.

 

معرفي محصولات شركت صدگان
شركت صدگان سامانه هوشمندي محسوب مي‌شود كه در سال 1394 تاسيس شده است. اين شركت به‌صورت تخصصي در زمينه توليد و عرضه نرم افزارهاي يكپارچه مالي فعاليت مي‌كند. صدگان در واقع توليدكننده نرم افزار حسابداري است كه شامل سيستم‌ها و ماژول‌هاي مختلف از جمله حسابداري، حقوق و دستمزد، انبارداري، سامانه موديان، مديريت توليد، كنترل كيفيت و ... است. شما مي‌توانيد بر اساس نياز خود آن را تهيه كنيد.

 

جمع‌بندي
انبارداري و لجستيك دو عنصر كليدي در زنجيره تأمين و مديريت عمليات هستند. تفاوت بين انبارداري و لجستيك در اين است كه انبارداري به مديريت و كنترل فضاي انبار و محصولات موجود در آن اشاره دارد. درحالي‌كه لجستيك به مديريت جريان كالا، اطلاعات و خدمات از مبدا تا مقصد مي‌پردازد.

 

منبع

همشهري آنلاين


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۵۱:۳۹ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

ROADMAP: مجموعه رويدادهاي تجربه‌محور در اكوسيستم مالي و حسابداري

مسير رشد و آينده هر رشته تحصيلي از دغدغه‌هاي اصلي دانشجويان است. يافتن پاسخي براي پرسش‌هايي مهم همچون آينده شغلي در اين رشته تحصيلي چيست و قرار است در انتهاي اين مسير يادگيري به كجا برسم از جمله نگراني‌هاي دانشجويان است. رشته حسابداري هم از اين قانون مستثنا نيست و حسابداران همواره علاقه‌مند به مشاهده تصويري واضح تر از آينده خود در اين جايگاه هستند.

 

رويداد نقشه راه يك حسابدار (Roadmap)
شركت صدگان سامانه هوشمند با هدف رشد و ارتقاء سطح دانش حسابداران و مديران مالي و همچنين ايجاد نگرش برنامه‌ريزي و زندگي هدفمند براي قشر جوان اقدام به برگزاري مجموعه رويدادهاي آموزشي «نقشه‌ راه يك حسابدار» مي‌كند. اين رويدادها كه در راستاي مسئوليت اجتماعي اين مجموعه به صورت رايگان برگزار مي‌شود شامل 5 وبينار تجربه محور با حضور اساتيد خبره در اكوسيستم مالي و حسابداري كشور است كه در 5 هفته متوالي برگزار خواهد شد.

در اين مجموعه رويدادها قرار است به مسير رشد يك حسابدار يا مدير مالي پرداخته شود. قرار است از تجربه اساتيد اين حوزه بشنويم و از آنها بياموزيم. RoadMap در واقع گام به گام چگونگي رشد جامعه مالي از ابتدا تا انتها است.

 

سرفصل‌هاي رويداد «نقشه راه يك حسابدار»

در رويدادهاي تجربه محور RoadMap تنوع موضوعاتي كه مطرح مي شود، بالاست و مي‌تواند براي طيف وسيعي از علاقمندان به حوزه مالي و حسابداري مفيد و مورد توجه واقع شود. دانشجويان، فارغ التحصيلان رشته‌هاي مالي و حسابداري، تازه‌كار‌ها و حتي باتجربه‌هاي اين حوزه مي‌توانند از اين رويداد‌ها بهره ببرند.

حسابداري، ماليات، بيمه و قانون كار در كنار الزامات ورود به بازار كار موضوعات اصلي اين رويدادها هستند كه در خصوص هر يك وبيناري مجزا با استاد مربوطه برگزار خواهد شد. ظرفيت اين وبينارها نامحدود و به صورت كاملاً رايگان برگزار خواهد شد كه تمامي علاقمندان و فعالان در صنعت مالي و حسابداري كشور مي‌توانند در آن حضور داشته باشند.

بررسي جايگاه حسابداري و مديريت مالي در ايران و جهان، آشنايي با تكنيك‌هاي يادگيري در هر يك از حوزه هاي تخصصي، مروري بر پوزيشن هاي شغلي در كسب‌وكارهاي ايراني و خارجي، شناخت توانمندي‌هاي فردي، انتخاب بازار هدف و هدف‌گذاري، آشنايي با برنامه‌ريزي اصولي براي يادگيري و پيشرفت هر چه بيشتر، بررسي نقش تكنولوژي در مسير يادگيري، رشد و توسعه و همچنين نقش هوش مصنوعي و جايگاه آن در حرفه مالي از جمله مواردي است كه RoadMap به آنها خواهد پرداخت.

 

 

برنامه برگزاري رويداد Roadmap

 برنامه ريزي وبينارها در رويداد Roadmap به صورت زير است:

RoadMap.1: كوله پشتي حسابدار (حسام حيدريان _ مدرس و كارشناس ماليات مشاغل)

RoadMap.2: يادگيري حسابداري (ابراهيم بنو‌فاطمه _ مدرس و مشاور امور مالي)

RoadMap.3: يادگيري ماليات (فرشيد رستگار _ مدرس و مشاور مالياتي)

RoadMap.4: يادگيري بيمه (فريبرز انصافي _ مدرس بيمه تامين اجتماعي)

RoadMap.5: يادگيري قانون كار (وحيد حاجي‌زاده _ مدرس ومشاور روابط كار)

اما در پايان، رويداد حضوري با ظرفيت محدود در تهران و در روز حسابدار (15 آذر ماه 1402) با حضور تمامي اساتيد و علاقمندان به اين حوزه برگزار خواهد شد. هدف از اين مدل برگزاري تعامل هر چه بيشتر شركت كنندگان با اساتيد است. همچنين تايم مجزايي براي شبكه سازي افراد با يكديگر درنظر گرفته شده كه مي‌تواند ديگر تمايز بزرگ اين مدل از برگزاري رويداد باشد.

اگر‌چه جذابيت رويدادهاي تجربه‌محور به حضور در لحظه و شركت در بحث‌ها و چالش‌هاي آن در بخش پرسش و پاسخ است. اما براي عزيزاني كه ثبت‌نام كرده و بنا به هر دليل نتوانند حضور داشته باشند؛ ويدئوي آن رويداد در دسترس خواهد بود. پس از برگزاري رويداد، فايل‌ها در سايت صدگان قرار گرفته و لينك دانلود نيز از طريق پيامك براي شركت‌كنندگان ارسال مي‌شود.

همچنين تمامي وبينارها بر بستر اسكاي‌روم برگزار شده و شركت‌كنندگان مي‌توانند از طريق كامپيوتر، موبايل و تبلت خود به راحتي و در آن حضور داشته باشند.

پس اگر شما در ابتداي راه حسابداري هستيد و يا خود را در نوك قله مي بينيد پيشنهاد ما به شما حضور در اين رويدادهاست.

براي كسب اطلاعات بيشتر و ثبت‌نام به سايت صدگان مراجعه فرماييد.

 

سوالات متداول

·         آيا تمامي رويدادها به صورت آنلاين برگزار مي شود؟

۵ رويداد آنلاين در ۵ هفته متوالي با موضوعات مختلف برنامه‌ريزي شده است كه علاقمندان مي‌توانند از تمامي نقاط كشور حضور داشته باشند. اما در پايان رويداد حضوري با ظرفيت محدود در تهران برگزار خواهد شد.

·         آيا دسترسي به ويدئوي رويداد بعد از برگزاري آن وجود دارد يا خير؟

براي عزيزاني كه ثبت‌نام كرده و بنا به هر دليل نتوانند حضور داشته باشند؛ ويدئوي آن رويداد در دسترس خواهد بود.

·         فايل ارائه سخنرانان به اشتراك گذاشته مي‌شود؟

بله؛ پس از برگزاري رويداد، فايل‌ها در سايت صدگان قرار گرفته و براي تمامي عزيزان در دسترس خواهد بود. لينك دانلود نيز از طريق پيامك براي شركت‌كنندگان ارسال مي‌شود.


منبع

شما و اقتصاد

 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۴۹:۴۳ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

5 نكته مهم كه در حسابداري شركت هاي توليدي بايد در نظر گرفته شود

حسابداري شركت ‌هاي توليدي يكي از جنبه‌هاي حياتي مديريت اقتصادي است. اين شركت‌ها معمولا با توليد محصولات فيزيكي يا كالاهايي كه نياز به توليد جريان پروسه‌اي دارند، سروكار دارند. در اين حوزه، حسابداري تاثير بسيار مهمي بر روي مديريت هزينه‌ها، سودآوري، مديريت موجودي و تصميم‌گيري‌هاي استراتژيك دارد. شركت‌هاي توليدي معمولا در حسابداري خود از مفاهيمي مانند هزينه‌هاي توليد، هزينه‌هاي مستقيم و غيرمستقيم، موجودي كالا، اهرم‌هاي مالياتي و مديريت سرمايه‌هاي فيزيكي استفاده مي‌كنند.

 

نكته شماره يك: مديريت هزينه و تخصيص آن
مديريت هزينه، هسته اصلي حسابداري شركت‌هاي توليدي محسوب مي‌شود. اين مورد شامل شناسايي، اندازه گيري و كنترل هزينه‌هاي مرتبط با فرآيند توليد است. توليدكنندگان بايد انواع مختلفي از هزينه‌ها، از جمله هزينه‌هاي مستقيم (به‌عنوان مثال، مواداوليه، نيروي كار) و هزينه‌هاي غيرمستقيم (به‌عنوان مثال، آب و برق، اجاره) را در نظر بگيرند. مديريت صحيح و تخصيص اين هزينه‌ها براي محاسبه هزينه واقعي توليد و تعيين سودآوري محصول ضرورت دارد.

از سويي ديگر، تخصيص دقيق هزينه بسيار اهميت دارد؛ زيرا به ارزيابي مقرون‌به‌صرفه بودن محصولات يا خطوط توليد مختلف كمك مي‌كند. اين فرآيند شامل تخصيص هزينه‌هاي مستقيم و غيرمستقيم مي‌شود و براي محصولات خاص بر اساس روش تخصيص برگزيده خواهد شد. روش‌هاي رايج تخصيص شامل هزينه‌يابي بر مبناي فعاليت (ABC) و هزينه‌يابي سنتي است.

علاوه‌بر اين، در حسابداري شركت ‌هاي توليدي، مديريت هزينه به كنترل و كاهش هزينه‌ها در صورت امكان گسترش مي‌يابد. توليدكنندگان بايد به‌طور مداوم ساختارهاي هزينه خود را تجزيه‌وتحليل كنند، به‌دنبال فرصت‌هايي براي كاهش هزينه باشند و شيوه‌هاي مقرون‌به‌صرفه را اجرا كنند. اين‌كار مي‌تواند منجر به افزايش سودآوري و رقابت در بازار شود.

 

نكته شماره دو: مديريت موجودي
موجودي يك دارايي قابل‌توجه براي شركت‌هاي توليدي است كه نمايانگر مواداوليه، كار در حال انجام و كالاهاي نهايي خواهد بود. مديريت موثر موجودي براي جلوگيري از انباشت موجودي، كم‌بودن و منسوخ شدن، ضرورت دارد. همه اين موارد مي‌توانند با كمك حسابداري شركت ‌هاي توليدي، بر سلامت مالي شركت تاثير بگذارند.

در حسابداري، روش‌هاي ارزش‌گذاري موجودي‌ها، مانند First-In-First-Out (FIFO)، Last-In-First-Out (LIFO) و Weighted Average غير مجاز مي باشدt ضروري هستند. اين روش‌ها نحوه محاسبه بهاي تمام شده كالاي فروخته‌شده (COGS) و موجودي نهايي را تعيين مي‌كنند. انتخاب روش، تاثير قابل توجهي بر صورت‌هاي مالي و بدهي‌هاي مالياتي شركت دارد.

علاوه‌بر اين، شيوه‌هاي موجودي به موقع (JIT) در توليد محبوبيت بالايي دارد. هدف JIT كاهش هزينه‌هاي حمل با سفارش و توليد موجودي تنها در صورت نياز است. حسابداري JIT مستلزم تعادل دقيق بين حفظ سطح موجودي كافي براي توليد و به حداقل‌رساندن هزينه‌هاي نگهداري خواهد بود.

مديريت به‌موقع و دقيق موجودي به بهينه‌سازي جريان نقدي، كاهش هزينه‌هاي ذخيره‌سازي و اطمينان از دسترسي آسان محصولات براي برآورده‌كردن خواسته‌هاي مشتري كمك مي‌كند.

نكته شماره سه از حسابداري شركت‌هاي توليدي: ماليات و رعايت
شركت‌هاي توليدي بايد مقررات مالياتي پيچيده‌اي را رعايت كنند كه مي‌تواند بسته به حوزه قضايي و صنعت متفاوت باشد. برنامه‌ريزي صحيح مالياتي و رعايت آنها براي جلوگيري از مسائل قانوني و به حداكثر رساندن كارايي مالياتي بسيار اهميت دارد.

يكي از ملاحظات كليدي درك مفاهيم مالياتي روش‌هاي مختلف حسابداري است. همان‌طور كه قبلا ذكر شد، انتخاب‌هايي مانند LIFO يا FIFO مي‌توانند بر درآمد مشمول ماليات شركت و در نتيجه بر بدهي مالياتي آن تاثير بگذارند. توليدكنندگان بايد براي انتخاب سودمندترين روش‌هاي حسابداري و استفاده از اعتبارات مالياتي و مشوق‌هاي موجود، از نزديك با متخصصان مالياتي همكاري كنند.

 

نكته شماره چهار: تحليل و برنامه‌ريزي مالي
شركت‌هاي توليدي بايد با استفاده از حسابداري شركت ‌هاي توليدي از تحليل و برنامه‌ريزي مالي به‌عنوان ابزارهاي استراتژيك براي رشد و پايداري استفاده كنند. اين مورد شامل بررسي صورت‌هاي مالي، نسبت‌ها و معيارهاي عملكرد براي تصميم‌گيري آگاهانه است.

صورت‌هاي مالي، از جمله صورت سود و زيان، ترازنامه و صورت جريان نقدي، تصويري از سلامت مالي يك شركت را ارائه مي‌دهد. تجزيه‌وتحليل اين اظهارات مي‌تواند روندها، نقاط قوت و زمينه‌هايي را كه نياز به توجه دارند آشكار كند. به‌عنوان مثال، كاهش حاشيه سود ناخالص نشان‌دهنده نياز به ارزيابي هزينه‌هاي توليد يا استراتژي‌هاي قيمت‌گذاري خواهد بود.

نسبت‌هاي مالي كليدي
نسبت‌هاي مالي كليدي، مانند نسبت جاري (نقدينگي)، نسبت بدهي به حقوق صاحبان سهام (اهرم) و نسبت گردش موجودي، به ارزيابي وضعيت حسابداري توليدي كمك مي‌كنند. اين نسبت‌ها براي محك‌زدن با استانداردهاي صنعت و ارزيابي ثبات مالي كلي شركت ارزشمند هستند.

بودجه‌بندي و پيش‌بيني
در حسابداري شركت ‌هاي توليدي بودجه‌بندي و پيش‌بيني اجزاي حياتي برنامه ريزي مالي هستند. توليدكنندگان بايد بودجه‌هاي دقيقي ايجاد كنند كه شامل درآمدها، هزينه‌ها و مخارج سرمايه‌اي باشد. اين فرآيند در تعيين اهداف مالي، تخصيص كارآمد منابع و نظارت بر عملكرد در برابر بودجه نقش دارد.

تجزيه و تحليل سناريو
علاوه‌بر اين، تجزيه‌وتحليل سناريو، تحليل حساسيت شرايط مي‌تواند به آماده‌شدن براي وضعيت مختلف اقتصادي و بازار كمك كند. با درنظرگرفتن سناريوهاي مختلف، توليدكنندگان اين امكان را دارند تا برنامه‌هاي اضطراري را براي كاهش خطرات و استفاده از فرصت‌ها ايجاد سازند.

نكته شماره پنج: همسويي استراتژيك و پشتيباني تصميم
حسابداري شركت ‌هاي توليدي بايد با اهداف استراتژيك گسترده‌تر شركت هماهنگ باشد. داده‌هاي مالي را نبايد به‌صورت مجزا در نظر گرفت، بلكه بايد به‌عنوان ابزاري براي حمايت از تصميم‌گيري كه با اهداف سازمان همسو است، نگاه كرد.

هزينه‌يابي مبتني بر فعاليت (ABC)
هزينه‌يابي مبتني بر فعاليت (ABC) ابزاري ارزشمند براي پيوند دادن هزينه‌ها به فعاليت‌ها و فرآيندهاي خاص است. با درك هزينه‌هاي مرتبط با هر فعاليت، توليدكنندگان مي‌توانند تصميمات آگاهانه‌اي در مورد بهبود فرآيند، تركيب محصول و تخصيص منابع بگيرند.

بودجه‌بندي سرمايه
بودجه‌بندي سرمايه يكي ديگر از جنبه‌هاي حياتي همسويي استراتژيك محسوب مي‌شود. توليدكنندگان اغلب نياز به سرمايه‌گذاري قابل‌توجهي در ماشين آلات، فناوري يا امكانات دارند. حسابداري شركت ‌هاي توليدي با محاسبه معيارهايي مانند ارزش فعلي خالص (NPV) و نرخ بازده داخلي (IRR) نقش مهمي در ارزيابي قابليت مالي اين سرمايه‌گذاري‌ها ايفا مي‌كند.

داده‌هاي مالي
علاوه‌بر اين، داده‌هاي مالي بايد تصميمات استراتژيك مربوط به استراتژي‌هاي قيمت‌گذاري، گسترش بازار و توسعه محصول را مشخص سازند. با انجام تحليل هزينه-حجم-سود (CVP) و درنظرگرفتن تأثير سناريوهاي مختلف قيمت‌گذاري بر سودآوري، توليدكنندگان اين امكان را دارند تا استراتژي‌هاي قيمت‌گذاري بهينه را تعيين سازند.

در نتيجه، حسابداري ستون فقرات مديريت مالي براي شركت‌هاي توليدي در نظر گرفته خواهد شد. اين شامل مديريت هزينه، كنترل موجودي، انطباق ماليات، تجزيه و تحليل مالي و همسويي استراتژيك است. با در نظر گرفتن دقيق اين پنج نكته مهم در حسابداري شركت ‌هاي توليدي، شركت‌ها اين امكان را دارند تا سلامت مالي را حفظ كنند، تصميمات آگاهانه بگيرند و در چشم‌انداز بازار رقابتي پيشرفت داشته باشند. استفاده از كدينگ حسابداري توليدي نيز در اين موضوع نقش دارد.

 

جمع‌بندي
در نهايت، حسابداري شركت‌هاي توليدي از اهميت بسياري برخوردار است و در تضمين مديريت مالي كامل و عملياتي بهينه اين نوع شركت‌ها نقش بسيار حياتي ايفا مي‌كند. از مديريت هزينه‌ها و موجودي‌ها تا پايش ماليات و تحليل دقيق عملكرد مالي، حسابداري در تصميم‌گيري‌هاي استراتژيك و رشد پايدار موثر خواهد بود. با رعايت اين 5 نكته اساسي در حسابداري، شركت‌هاي توليدي مي‌توانند تامين‌كننده‌هاي موفقيت در بازارهاي رقابتي باشند و به بهره‌وري و پايداري بيشتري دست يابند.

 

منبع

فيما چارت


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۱۲:۳۱ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟

مديريت يك كسب‌وكار توليدي به‌عنوان يك جنبه كلان و حياتي از موفقيت كسب‌وكارها در نظر گرفته مي‌شود. در اين دامنه، مواردي چون برنامه‌ريزي توليد، كنترل كيفيت، مديريت مواداوليه و موجودي‌ها، بهره‌وري در فرآيند توليد و ايجاد استانداردهاي ايمني و محيط‌زيستي بسيار حياتي هستند. ايجاد تيم ماهر و هماهنگ با كسب‌وكارهاي مرتبط در تحقق رشد پايدار موثر خواهد بود. با توجه‌به اين توضيحات دقيقا مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟

 

مديريت كسب‌وكار توليدي چيست و چه ويژگي‌هايي دارد؟
مديريت كسب‌وكار توليدي به‌عنوان يك بخش بسيار اساسي از مديريت كسب‌وكار در زمينه توليد و فرآوري محصولات تعريف مي‌شود. اين مجموعه وظايف و فعاليت‌ها شامل برنامه‌ريزي دقيق براي توليد، هماهنگي ميان اقسام مختلف فرايندهاي توليد، نظارت مستمر بر كيفيت و كميت توليد، كنترل مواداوليه و منابع موردنياز و اتخاذ تصميم‌هاي مهم مرتبط با توليد است.

تاثير مديريت كسب‌وكار
اما تاثير مديريت در مشاغل چيست و مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟ تاثير مديريت كسب‌وكار بر عملكرد كلي خط توليد به وضوح قابل مشاهده است. اين نوع مديريت بايد بر مبناي داده‌ها و اطلاعات دقيقي در مورد حجم توليد، هزينه‌ها و كيفيت انجام شود. در تعامل با بخش‌هاي ديگري از كسب‌وكار از جمله بازاريابي، فروش، توزيع و مالي نيز نقش مهمي دارد.

ديدگاه فناوري
از ديدگاه فناوري، مديريت كسب‌وكار توليدي مي‌تواند از سيستم‌هاي نوآورانه مانند ERP (نرم‌افزارهاي مديريت منابع انساني) بهره ببرد تا به بهينه‌سازي فرآيندهاي توليد و اطلاعات دقيق‌تر دسترسي داشته باشد. در مجموع، مديريت كسب‌وكار توليدي اهميت بسياري در تامين بهتر نيازهاي مصرف‌كننده و افزايش سطح رضايت مشتريان دارد.

اين موضوع نه‌تنها به تحقق هدف‌هاي مالي و اقتصادي كسب‌وكار كمك مي‌كند بلكه باعث بهبود رقابت‌پذيري و پايداري در بازار نيز مي‌شود. درك اين نكته، به دريافت پاسخ مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد، كمك خواهد كرد.

اهميت مديريت كسب‌وكار توليدي در چيست؟
مديريت كسب‌وكار توليدي يك عنصر اساسي در موفقيت سازمان‌ها است كه تاثير بزرگي بر عملكرد آن‌ دارد. از طريق استفاده بهينه از منابع و زمان، اين نهاد برنامه‌ريزي دقيقي را براي توليد محصولات و خدمات ارائه مي‌دهد. اين برنامه‌ريزي شامل ارزيابي فرايندهاي توليد و نگهداري تجهيزات است كه به افزايش كارايي نيروي انساني و كاهش هزينه‌ها منجر مي‌شود.

بنابراين، با استفاده از سيستم‌هاي نوآورانه نظير نرم‌افزارهاي توليد، توليد به‌صورت بهينه‌تري هدايت مي‌شود كه اين امر به توليد محصولات با كيفيت بالا و هزينه كمتر براي هر واحد كمك مي‌كند.

مزاياي رقابتي
در رابطه با اين كه مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟ بايد گفت كه مديريت كسب‌وكار توليدي مي‌تواند مزيت رقابتي بزرگي براي سازمان‌ها به ارمغان آورد. اين مزيت‌ها از طريق بهبود جريان فرايندها و افزايش كارايي حاصل مي‌شوند.

از سوي ديگر، امكان ارائه محصولات و خدمات باكيفيت به مشتريان را فراهم مي‌كنند. از طريق بهره‌گيري از تكنيك‌هاي مديريت كسب‌وكار و ايجاد نوآوري در توليد محصولات جديد، سازمان‌ها مي‌توانند در بازار رقابتي به خوبي عمل كنند.

تهيه نقشه
علاوه‌بر اين، مديريت كسب‌وكار توليدي با تهيه نقشه راهي دقيق و جمع‌آوري اطلاعات موردنياز، در كاهش خطر خرابي محصولات نقش دارد. اطلاعات در مورد نيازها و ارزيابي بازار به تصميم‌گيري‌هاي بهتر در مورد توسعه و بهبود محصولات منجر خواهد شد و از احتمال شكست كاسته مي‌شود. در نهايت، مديريت كسب‌وكار توليدي نقش بسيار مهمي در بهبود عملكرد و پايداري سازمان‌ها در بازار دارد.

 

مهم‌ترين حوزه‌هاي تصميم‌گيري در مديريت كسب‌وكار توليدي كدامند؟
اگر به‌دنبال پاسخ مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد، هستيد بايد حوزه‌هاي تصميم‌گيري مختلف آن را بشناسيد كه مهم‌ترين آنها در مديريت كسب‌وكار شامل موارد ذيل مي‌شود:

طراحي توليد: برنامه‌ريزي و كنترل كسب‌وكار توليدي
برنامه‌ريزي توليد يك جنبه حياتي از مديريت كسب‌وكار توليدي است كه تاثير مستقيمي بر كارايي و عملكرد كسب‌وكار دارد. اين فرآيند به كمك سيستم‌هاي ERP و نرم‌افزارهاي تخصصي توليد انجام مي‌شود. در اين فرآيند، تصميم‌گيري‌هاي مهمي از جمله زمان شروع توليد، محل شروع توليد و انتخاب ماشين‌آلات مورداستفاده براي توليد صورت مي‌گيرد. از اين‌رو، مي‌توان طراحي توليد را به‌عنوان مهم‌ترين قسمت از مديريت كسب‌وكار توليدي در نظر گرفت.

كنترل توليد: پايش و بهبود فرآيندها
كنترل توليد به‌عنوان يكي از جنبه‌هاي اصلي مديريت كسب‌وكار توليدي، از اهميت بسياري برخوردار است. همانند نقش افسر پليس در ترافيك، كنترل توليد نيازمند هدايت صحيح كاركنان و تجهيزات خواهد بود. نرم‌افزارهاي كنترل كيفيت و نظارت دقيق بر سرعت توليد در زمان‌هاي معين نقش اساسي ايفا مي‌كنند. اين نرم‌افزارها استانداردهاي كيفيت و الزامات كنترل را به‌صورت دقيق به انجام مي‌رسانند. يكي از كاربردي‌ترين نرم‌افزارها، نرم افزار مديريت كارخانه است.

بهبود فرايند: ارتقا مستمر
با نگاه به اين نكته كه مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟ بايد اضافه كرد تلاش براي بهبود مداوم فرآيندها يكي از وظايف مهم مديريت كسب‌وكار توليدي در نظر گرفته مي‌شود. شركت‌ها احتمال دارد از روش‌هايي نظير توليد ناب يا 6 سيگما براي بهبود عملكرد خود بهره ببرند. در اينجا، نرم‌افزارهاي مديريت توليد به‌عنوان يك ابزار كارآمد در ارتقا فرآيندها عمل مي‌كنند. از مزاياي اين نرم‌افزارها مي‌توان به موارد ذيل اشاره نمود:

·         كمك در متعادل‌سازي كارايي توليد

·         به حداكثر رساندن توان عملياتي در شرايط منابع محدود

·         همگام‌سازي عرضه با تقاضا

·         ارائه ديدگاه شفاف براي مديريت كسب‌وكار توليدي

·         تصميم‌گيري‌هاي بهتر در مورد تدوين سناريوهاي توليد

نرم‌افزارهاي مديريت مانند نرم افزار حقوق و دستمزد توليد به ايجاد فرصت‌هاي بهبود و بهره‌برداري از داده‌هاي به‌روز از سيستم‌هاي ERP براي افزايش بهره‌وري در محيط كسب‌وكار توليدي كمك مي‌كنند.

 

چرا استفاده كردن از سيستم‌هايي نظير نرم‌افزار توليد براي مديريت كسب‌وكار توليدي مهم است؟
اما در سازمان‌ها مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد مديريت كسب‌وكار توليدي در سازمان‌هاي توليدي يك نقش بسيار حياتي دارد. بدون مديريت موثر اين فرآيندها، خطاها و ناكارآمدي‌ها در سطوح مختلف سازمان گسترده مي‌شوند. به منظور بهبود عملكرد و كاهش اشكالات، سازمان‌ها به روش‌هاي مديريتي موثري نظير نرم‌افزار توليد روي آورده‌اند.

كاهش هزينه توليد
يكي از مهم‌ترين مزاياي اين نرم‌افزارها كاهش هزينه‌هاي توليد است. با بهره‌گيري از مديريت توليد به‌عنوان ابزاري براي حداكثرسازي خروجي و كاهش ورودي‌ها، سازمان‌ها مي‌توانند هزينه‌هاي توليد را به حداقل برسانند. اين امكانات به ويژه در سيستم‌هاي ERP وجود دارند و به بهبود حاشيه سود يا افزايش مزيت رقابتي كمك مي‌كنند.

شرايط رقابتي
مديريت توليد به سازمان‌ها كمك مي‌كند تا شرايط رقابتي خود را بهبود بخشند. اطمينان از توليد به‌موقع و متناسب با نيازهاي مشتريان اهميت دارد و اين امكان را فراهم مي‌آورد كه محصولات باكيفيت و در دسترس براي مشتريان باشند.

بهبود وجهه برند
در راستاي بهبود برند، مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟ بهبود وجهه برند سازمان از ديگر مزاياي اين روش مديريتي است. سازمان‌ها اين امكان را دارند تا محصولات خود را طبق نيازهاي مشتريان تنظيم كنند كه اين امر به بهبود وجهه برند و افزايش رضايت مشتريان منجر مي‌شود.

بهينه‌سازي مصرف منابع
در نهايت، مديريت كسب‌وكار توليدي به بهينه‌سازي مصرف منابع كمك مي‌كند. اين به معناي بهينه‌سازي نيروي كار، تجهيزات و منابع داخل سازمان است. اين قابليت مي‌تواند به كاهش ضايعات و ايجاد محيط كاري بهتر براي كاركنان كمك كند.

با گزارش‌گيري پويا و آني از سيستم‌هاي ERP، سازمان‌ها در راستاي استفاده بهينه از منابع سازماني و كاهش توليد كربن تلاش مي‌كنند. اين اقدامات در بهبود عملكرد سازماني و حفاظت از محيط زيست موثر خواهد بود.

 

جمع‌بندي
مديريت يك كسب‌وكار توليدي چگونه صورت مي‌گيرد؟ مديريت كسب‌وكار توليدي، فرايندي گسترده و حياتي است كه به برنامه‌ريزي، كنترل و بهره‌گيري بهينه از منابع و فرآيندهاي توليد مرتبط مي‌پردازد. اين فرآيند شامل برنامه‌ريزي توليد، كنترل كيفيت، بهبود فرآيندها و بهره‌وري در مصرف منابع خواهد بود. با استفاده از سيستم‌هاي نرم‌افزاري مديريت توليد، كسب‌وكارهاي توليدي هزينه‌هاي توليد را كاهش مي‌دهند و كيفيت محصولات را بالا مي‌برند.

 

منبع

افق اقتصادي


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۳:۰۸:۴۲ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)

سامانه موديان در يك نگاه

در سال‌هاي اخير، دولت و به‌ويژه سازمان امورمالياتي با چالش فرار مالياتي برخي از موديان روبرو بوده‌اند. اين مسئله باعث كاهش قابل‌توجه درآمدهاي مالياتي دولت و واردشدن فشار بيشتر بر ساير موديان مي‌شود. دولت براي رفع اين مشكل اقداماتي را به‌عمل آورده است كه يكي از مهم‌ترين آنها، تشكيل سامانه موديان مالياتي محسوب مي‌شود.

 

 
از سامانه مالياتي موديان چه مي‌دانيد؟
سامانه مالياتي موديان يك سامانه آنلاين محسوب مي‌شود كه توسط سازمان امور مالياتي راه‌اندازي شده است. اين سامانه، امكان ارائه اطلاعات مربوط به ماليات به سازمان مالياتي، تكميل اظهارنامه مالياتي، پرداخت ماليات، دريافت داده‌ها و مستندات از سازمان مالياتي را براي اشخاص مشمول ماليات فراهم مي‌كند.

افراد مي‌توانند با استفاده از سامانه موديان اقدامات مربوط به ماليات خود را به‌صورت آنلاين و در كوتاه‌ترين زمان ممكن انجام دهند. در اين سامانه، امكاناتي همچون جستجوي شناسه ملي، وضعيت مشموليت مالياتي، دريافت صورت‌حساب الكترونيكي، مشاهده و ويرايش اطلاعات شخصي، دسترسي به اطلاعات مالياتي قبلي، دريافت اطلاعيه‌ها و اطلاع‌رساني‌هاي مربوط به ماليات نيز فراهم شده است.

اين سامانه باعث سهولت و تسريع فرآيند پرداخت ماليات و برقراري ارتباط مستقيم بين مشمولان مالياتي و سازمان امور مالياتي مي‌شود. استفاده از اين سامانه آنلاين موجب بهبود و افزايش سرعت و بهينه‌سازي رويه‌هاي مرتبط با ماليات خواهد شد.

ثبت نام در سامانه موديان براي چه افرادي ضروري است؟
ثبت نام در سامانه موديان براي تمام فعالان اقتصادي در كليه زمينه‌هاي كاري ضروري است. به‌طور كلي، تمامي افرادي كه بر اساس قوانين مالياتي كشور، به‌عنوان مشمولين مالياتي شناخته شده‌اند و موظف به پرداخت ماليات هستند، بايد در اين سامانه ثبت نام كنند. اشخاص حقيقي و حقوقي زير بايد در اين سامانه ثبت‌نام خود را انجام دهند:

·        كليه افراد حقيقي كه كسب درآمد دارند. احتمال دارد اين درآمد حاصل از حقوق و دستمزد، كسب‌وكار، سود سرمايه‌گذاري، املاك و مستغلات يا ساير منابع مانند ارث، هديه و غيره باشد. اشخاص حقيقي كه به روش‌هاي مختلف نظير كسب‌وكارهاي خانگي، فروشگاه‌هاي آنلاين و... درآمد دارند نيز مشمول اين شرايط هستند.

·        اشخاص حقوقي مشتمل بر شركت‌ها، موسسات، سازمان‌ها، انجمن‌ها و ساير واحدهاي حقوقي كه از فعاليت‌هاي تجاري، صنعتي، خدماتي و غيره درآمد كسب مي‌كنند.

·        كليه شركت‌هاي حقوقي نظير شركت‌هاي تجاري، شركت‌هاي سهامي خاص، تعاوني، شركت‌هاي مسئوليت محدود بايد در سامانه موديان ثبت نام خود را انجام دهند.

·        سازمان‌ها و موسسات غيرانتفاعي از جمله خيريه‌ها و بنيادها.

اطلاعات بيشتر در مورد نوع و ميزان درآمدي كه منجر به مشموليت مالياتي مي‌شود و الزامات ثبت‌نام در سامانه مالياتي موديان در سايت رسمي سازمان امور مالياتي در دسترس قرار دارد.

 

نحوه و مرحل ثبت نام در سامانه
ثبت نام سامانه موديان به شكل آنلاين صورت مي‌‌گيرد. موديان بايد براي ثبت نام در سامانه مراحل زير را طي كنند:

·        ثبت نام در نظام مالياتي و تشكيل پرونده

·        دريافت گواهي امضاي الكترونيك

·        دريافت شناسه يكتاي حافظه مالياتي

·        دريافت شناسه كالاها و خدمات

ارتباط با سامانه موديان با نرم‌افزار صدگان
براي اتصال به سامانه و ارسال صورتحساب الكترونيكي، مي‌توانيد از نرم افزار حسابداري صدگان استفاده كنيد. اين سيستم يك نرم‌افزار كارآمد و مفيد براي انجام امور مالياتي و ارتباط با سامانه موديان است. با خريد نرم افزار صدگان و افزونه سامانه موديان اين امكان را داريد تا علاوه‌بر استفاده از تمامي امكانات حسابداري و رسيدگي به امور مالي كسب‌وكار خود، صورت‌حساب‌هاي ديجيتالي خود را به سامانه مالياتي موديان ارسال كنيد.

 

مزاياي ثبت نام در سامانه موديان
سامانه مالياتي موديان، به‌عنوان يكي از مهم‌ترين و جديدترين فناوري‌هاي ارتباطي بين دولت و شهروندان مزاياي زيادي براي كسب‌وكارها و مشاغل دارد. برخي از مزاياي ثبت نام در اين سامانه عبارتند از:

راحتي و سهولت
ثبت نام در سامانه به‌صورت آنلاين انجام مي‌شود. اين ويژگي، امكان ثبت و مديريت سريع اطلاعات و اظهارنامه‌هاي مالياتي را بدون نياز به حضور در دفاتر مالياتي در اختيار شما قرار مي‌دهد.

ارسال الكترونيكي اظهارنامه‌ها
با ثبت‌نام در اين سامانه مي‌توانيد اظهارنامه‌هاي مالياتي خود را به‌صورت الكترونيكي ارسال كنيد. اين امر باعث كاهش هزينه‌ها، صرفه‌جويي در زمان و عدم نياز به پرينت و ارسال حضوري مدارك مي‌شود.

امنيت و دقت بيشتر
با استفاده از سامانه مالياتي موديان، مشكلات احتمالي مرتبط با ارسال اطلاعات و اظهارنامه‌ها كاهش و دقت انتقال اطلاعات افزايش مي‌يابد.

كاهش احتمال تقلب
ارسال آنلاين اطلاعات مالي و مالياتي شهروندان به دولت از طريق سامانه موديان، موجب جلوگيري از تقلب در ارائه اين اطلاعات مي‌شود. اين روش آنلاين و اتوماتيك باعث افزايش دقت و صحت اطلاعات و كاهش احتمال خطا و تقلب در ارائه اظهارنامه‌هاي مالياتي خواهد شد.

از طرف ديگر، اين سامانه مجهز به مكانيزم‌هاي تشخيص تقلب است و با تحليل داده‌ها و الگوريتم‌هاي قوي، به تشخيص الگوهاي نامتعارف و ناهنجار در اطلاعات مالي و مالياتي كمك مي‌كند.

دسترسي آسان به اطلاعات
شما اين امكان را داريد تا با ثبت نام در اين سامانه، به‌صورت آنلاين به اطلاعات و مستندات مالياتي خود دسترسي يابيد و آنها را به‌راحتي مديريت كنيد.

 

پشتيباني فني
اين سامانه از پشتيباني فني مناسبي برخوردار است و در صورت بروز هرگونه مشكل يا سوال مي‌توانيد از خدمات پشتيباني برخط بهره ببريد.

سهولت در پرداخت ماليات
با وجود سامانه موديان، امكان پرداخت به موقع و سريع ماليات و كاهش جريمه‌هاي احتمالي فراهم خواهد شد.

مزاياي ثبت نام در اين سامانه بسته به نوع كسب‌وكار، ميزان فعاليت مالي و ساير عوامل متفاوت خواهد بود. اما در كل اين سامانه موجب بهبود قابل ملاحظه‌اي در مديريت ماليات و امور مالي كسب‌وكار شما مي‌شود.

از آنجايي كه اين سامانه مجهز به مكانيزم‌هاي تشخيص تقلب قدرتمندي است، استفاده از آن باعث ايجاد يك سيستم پويا و ايمن براي ارتباط بين دولت و شهروندان و جلوگيري از تقلبات و تخلفات مالياتي مي‌شود.

جمع‌بندي
سامانه مالياتي موديان يك سامانه آنلاين است كه امكان ارسال اطلاعات مالياتي شهروندان به دولت را فراهم مي‌كند. اين سامانه باعث جلوگيري از تقلب و تخلفات مالياتي مي‌شود. با استفاده از سامانه موديان، اطلاعات مالي و مالياتي به صورت الكترونيكي و بادقت بالا به دستگاه‌هاي امور مالياتي دولت ارسال مي‌شود. اين‌كار موجب كاهش امكان تقلب و ارائه اطلاعات نادرست يا ناقص خواهد شد.

 

منبع

خبر آنلاين


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ساعت: ۰۲:۵۳:۴۵ توسط:صدگان موضوع: نظرات (0)